Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki, któż z nas nie lubi tego pysznego i jakże prostego dania. Najczęściej miłośnikami tych cienkich i elastycznych placuszków są dzieci, które nigdy nie odmówią naleśniczków!

Jak zrobić naleśniki?

Składniki do zrobienia idealnego ciasta naleśnikowego

1 szklanka mąki ( w zależności jak lubisz może być to mąka pół na pół wymieszana z mąką razową lub kukurydzianą)

1,5 szklanki mleka (może być również roślinne np. sojowe, ryżowe, migdałowe)

1 jajko

szczypta soli

olej do smażenia

 

Jeśli jesteś weganem jajko możesz zastąpić innym „sklejaczem” np. zmielonymi płatkami owsianymi, mielonym siemieniem lnianym, zmielonymi płatkami ryżowymi, a nawet puree z banana.

 

Wykonanie jest bardzo proste wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zmiksować mikserem lub blenderem albo nawet zwykłą trzepaczką kuchenną.

Ciasto powinno mieć konsystencję nie za gęstej śmietany.

 

Jak usmażyć naleśniki, żeby nie przyklejały się do patelni?

Jeśli nie chcesz za każdym razem smarować patelni tłuszczem wystarczy, że do ciasta dolejesz około 2 łyżeczek oleju i wymieszasz go z ciastem.

1.      Najpierw delikatnie zwilż olejem patelnię, aby ciasto nie przywarło, następnie wlej łyżkę (ja używam takiej do nalewania zupy) na patelnię, podnieś patelnię nad palnik i rozprowadź po patelni przechylając ją tak aby cały spód był wypełniony ciastem, następnie odstaw ją na palnik i chwilkę poczekaj aż brzegi naleśnika  będą delikatnie odstawały.

2.      Przełóż naleśnik na drugą stronę (możesz użyć specjalnej drewnianej łopatki lub podrzucić naleśnik do góry


Zapisz się do newslettera
Otrzymuj listę najpopularniejszych ogłoszeń, z kategorii, które Cię interesują.