Jak ugotować ziemniaki?

Ziemniaki to jadalne bulwy, w Polsce często gotowane do drugiego dania. Są również składnikiem zup i samodzielnych dań.

Jak ugotować ziemniaki?

Jak zatem ugotować ziemniaki, aby były smaczne i się nie rozgotowały?

Najpierw należy ziemniaki obrać i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Następnie należy pokroić je na mniejsze części i włożyć do garnka oraz zalać letnią wodą - troszkę powyżej włożonych ziemniaków i solimy w zależności od preferencji.

Całość wstawiamy na kuchnię i czekamy do zagotowania. Kiedy ziemniaki w wodzie się zagotują zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy je około 20-25 min. UWAGA! Musimy pilnować aby ziemniaki cały czas się gotowały (bulgotały) inaczej – zdębieją tzn. staną się twarde i będą nadawały się do wyrzucenia.

Po 25 minutach odlewamy ziemniaki z wody i stawiamy na kilka sekund w garnku na kuchenkę w celu odparowania pozostałej w ziemniakach wody.

W zależności od preferencji możemy je rozetrzeć lub pozostawić w cząstkach.

Aby ziemniaki dobrze smakowały i apetycznie wyglądały możemy je posypać koperkiem lub pietruszką (mogą być mrożone). Niestety nie jest to miła niespodzianka dla wielu dzieci, którzy nie lubią zielonych części warzyw.

 

Smacznego!


Zapisz się do newslettera
Otrzymuj listę najpopularniejszych ogłoszeń, z kategorii, które Cię interesują.