Jak długo gotować jajka na twardo i na miękko?

Jajka kurze cieszą się w Polsce sporą popularnością. Są składnikiem wielu popularnych dań. Jajka zawierają także wiele składników odżywczych niezbędnych człowiekowi.

Jak długo gotować jajka na twardo i na miękko?

Do garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy pół łyżeczki soli. Dzięki niej jajka po ugotowaniu będą się łatwo obierały.

Wkładamy jajka, tak aby całe były zanurzone w wodzie.

Wodę z jajkami doprowadzamy do wrzenia.

 

Ile gotować jajka na miękko?

Jajka na miękko gotujemy od 2 do 4 minut.

 

Ile gotujemy jajka na pół twardo?

Jajka na pół twardo gotujemy przez 6 minut.

 

Ile gotujemy jajka na twardo

Jajka na twardo gotujemy dokładnie 8 minut.

 

Po ugotowaniu na żądaną konsystencję jajek zalewamy je zimną wodą, aby je schłodzić i żeby szybko je można było obierać i konsumować.

Smacznego!


Zapisz się do newslettera
Otrzymuj listę najpopularniejszych ogłoszeń, z kategorii, które Cię interesują.